Dat IFFR een paradijs is voor liefhebbers van experimentele cinema mag geen nieuws heten. Maar naast de nodige experimentele films zijn er ook programma’s speciaal voor kinderen. En als IFFR zelfs voor kinderen toegankelijk is... Met bussen tegelijk komen ze ook dit jaar weer naar het Oude Luxor Theater om een speciaal voor hen samengesteld programma te bekijken. We vroegen twee docenten naar hun ervaringen.

Loes Dreier is docent op basisschool de Provenier. Al een jaar of vier doet de school mee aan IFFR Kids.

Hoe zijn de films die de kinderen te zien krijgen?  

“Het zijn vaak films met een wat meer maatschappelijk thema. Films die net anders zijn dan wat ze in de klas al krijgen aangeboden. We kijken bijvoorbeeld ook regelmatig school-tv, ook heel interessant en educatief, maar de korte films die we bij IFFR zien, daar zit net wat meer in. Meer cultuur, meer in de wereld. Ook omdat het niet altijd de westerse invalshoek is. De onderwerpen worden dan van een andere kant belicht en dat zorgt ervoor dat de kinderen ook eens met een andere blik naar iets kijken. Daarnaast is het heel leuk dat je dit met je school doet, dat maakt het voor Rotterdamse kinderen denk ik ook wel heel bijzonder. Het festival hoort echt bij de stad. Ik vind het onwijs mooi dat de leerlingen in aanraking komen met zo’n festival. Een van de manieren om het festival ook over twintig jaar nog te laten bestaan, is door er nu al met kinderen naartoe te gaan denk ik.”

Er zijn ook opdrachten vooraf en na de films, hoe gaat dat?

“Na de films ontstaan vaak mooie gesprekken en debatten in de klas. En zeker ook vooraf: lesmateriaal wordt van tevoren besproken met de leerlingen om ze vast te prikkelen en zodat ze voorbereid naar de film gaan kijken. Dat kan aan de hand van opdrachten, maar het ontstaat ook vaak op een natuurlijke manier. Soms hebben we het er al over in de pauze of als we terugwandelen naar school. En soms hoor je van een ouder dat de kinderen er thuis over begonnen zijn. Dan heeft het dus echt wel indruk gemaakt.”

Vera Landsbergen is docent en gaat al zo’n vijf jaar met Montessorischool De Mare naar International Film Festival Rotterdam. Daarnaast kijkt ze af en toe met IFFR mee om te beoordelen of films geschikt zijn.

Hoe ziet een dag IFFR Kids eruit?

“Ieder jaar help ik een vriendin die met groep 6,7 en 8 naar de film gaat. Het is een leuke dag, dus ik help graag. Ik vind het altijd heel goed geregeld: we worden opgehaald met een bus en gaan dan naar het Oude Luxor Theater. Daar verzamelen alle klassen en wordt elke klas naar z’n plek gebracht.

Voor de films wordt er een korte inleiding gegeven en tussendoor worden wat vragen gesteld. Meestal kijken we zes korte films, variërend in lengte tussen een paar minuten en een kwartier. De films zelf hebben hele uiteenlopende onderwerpen. Vorig jaar was er bijvoorbeeld een leuke film over de zee. Soms is het animatie, soms gaat het over dieren. Heel divers. Voor de leerlingen zijn er daarna dan nog opdrachten in de klas.”

Wat is voor jou dé reden om met de school naar IFFR te komen?

“De middag heeft echt een culturele waarde. Het is vooral heel erg leuk om de films te zien,  en daarnaast werken de groepen ieder jaar heel leuk mee. De kinderen zien verschillende technieken van film en daar wordt uitleg over gegeven. Zo zien ze toch eens wat anders dan op tv. Het is duidelijk een alternatieve vorm van filmmaken. En de kinderen kunnen het goed aan. Je merkt aan de antwoorden dat ze echt meedenken en erover nadenken.”

Voor de komende editie van IFFR hebben zich al 58 basisscholen aangemeld voor het educatieprogramma. Wil je je nog aanmelden met jouw school? Dat kan via het formulier op www.iffr.com/educatie.