Het Nederlands Film Festival stimuleert docenten om ook zelf in de klas aan de slag te gaan met film. Voor leerkrachten van het primair- en voortgezet onderwijs organiseert het NFF daarom op donderdag 21 september samen met EYE Filmmuseum een middag over kritisch kijken en over het integreren van film in de eigen lessen.

Het programma wordt geopend door EYE met een keynote speech over kritisch kijken. Wat is dat en hoe dóe je dat? En hoe doe je dat met je leerlingen? Welke tools heb je nodig in een wereld waarin film kijken en het maken en delen van beeld de normaalste zaak van de wereld is? In de keynote neemt EYE Filmmuseum je aan de hand van zes filmische kernbegrippen (verhaal, camera, art direction, acteren, montage en geluid) mee in de praktijk van het kritisch kijken. Verwacht concrete voorbeelden in de filmzaal en handige tips voor lesmateriaal dat je op school kunt gebruiken. Zo kijk je daarna met een nieuwe blik naar film in de klas!

Hierna is het tijd om zelf aan de slag te gaan en is er keuze uit twee verschillende workshops, beide verzorgd door MeetUp030. De workshop Virtual Reality in de klas introduceert verschillende mogelijkheden van VR voor het onderwijs, zoals het bekijken van andere plaatsen, geschiedkundige gebeurtenissen of het lichaam. Hoe kun je er gemakkelijk en goedkoop mee aan de slag in de klas? Naast VR is er de workshop Instructievideo’s maken. Leerlingen leren steeds meer online. Op een platform zoals YouTube staan duizenden video's waarin dingen worden uitgelegd. Leren voor een toets of ziek geweest? Dan kan een video heel handig zijn. In deze workshop leer je op een makkelijke manier zelf een instructievideo te maken. Bij beide workshops is geen ervaring met film vereist.

Do 21 sep, 16.00 uur | 18.15 uur & borrel na afloop | locatie: Filmtheater ’t Hoogt in Utrecht | €7,50 p.p. (inclusief consumptie) | Meer weten? Kijk hier voor meer informatie en tickets