HAFF Junior van start, de internationale competitie animatiefilms voor 8+

Dit jaar vindt het Holland Animation Film Festival plaats van 22-26 maart. Daarvóór al gaat het HAFF op pad naar filmtheaters in het land met HAFF Junior, de internationale competitie animatiefilms voor leerlingen uit het basisonderwijs (8+).

HAFF Junior draait van januari tot het festival in maart bij filmtheaters in het hele land, zoals De Groene Engel in Oss, Chassé Breda, Filmschuur Haarlem, Filmhuis Den Haag, Filmhuis De Keizer Deventer, Parkvilla in Alphen a/d Rijn, Focus Arnhem en Filmtheater ’t Hoogt en het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Een greep uit de reacties van leerkrachten: “Animatie is voor de kinderen zeer interessant.” “De activiteit is verrassend.” “De opzet biedt een goede invulling aan kunst- en cultuuronderwijs.” “Het lesmateriaal is afwisselend en niet te moeilijk of te technisch.”

Het programma maakt bijzondere technieken en afwisselende, soms maatschappelijke onderwerpen toegankelijk voor kinderen. Voor de filmvertoning is educatief materiaal beschikbaar: een kleurrijke lesbrief met informatie over animatie en een programmaoverzicht. Een creatieve opdracht laat de leerlingen even in de schoenen van een animatieregisseur staan.

Wat doet iemand als het een beetje tegenzit? Daarover gaat het vaak in films. Een hoofdpersoon wil iets bereiken maar moet daarvoor obstakels overwinnen. Een vogelverschrikker op zoek naar het mooiste geluid, een kleine wezel op zoek naar voedsel. Wat kun je doen als je een draak tegenkomt? Dat is dagelijkse kost voor ridders en superhelden. Maar gewone stervelingen zijn ook helden! En met een beetje hulp is de oplossing al een stuk eenvoudiger.

De leerlingen krijgen de gelegenheid om te stemmen op hun favoriete film via een scheurbiljet bij de voorstelling. De film met de meeste stemmen uit het hele land wint de enorm gewaardeerde HAFF Junior Publieksprijs (i.s.m. EYE). De winnaar van de HAFF Junior 2016 is (Otto) van de bekende, Oscargenomineerde studio Job, Joris & Marieke uit Utrecht. De winnaar van de HAFF Junior Publieksprijs 2015 (A Bear Story uit Chili) won zelfs de Oscar voor korte animatiefilm 2016.

Voor meer informatie, het programma en lesmateriaal zie haff.nl. Heb je interesse om HAFF Junior te bezoeken met de klas bij een filmtheater in de buurt, neem dan contact op met Jocelyne Smit van HAFF (publicity@haff.nl, 030 2331733).