Het Nationaal Filmfestival voor Scholieren helpt je erbij.

Maken je leerlingen films voor jouw lessen? Stuur de films voor zaterdag 1 juli naar het Nationaal Filmfestival voor Scholieren (NFFS) en ding mee naar fantastische prijzen. Op maandag 18 september is de 13de festivaldag in Lelystad, met workshops, ingezonden films bekijken en een spetterende prijsuitreiking.

Ben je nog onzeker hoe je je leerlingen daarbij moet begeleiden? Kom naar de workshopdag voor docenten op zaterdag 8 april in Open Studio Amsterdam, met workshops (van twee uur) over onder meer didactiek, camera en editing.

Zoek je inspiratie voor nog betere films? De workshopdag op zaterdag 8 april biedt ook workshops vloggen, special effects, filmgeschiedenis en analyse.

Wil je nadenken over film in het nieuwe CKV-programma en film in het profielwerkstuk? Op vrijdagmiddag en vrijdagavond 7 april organiseren filmdocenten.nl en VONKC een studiedag in Cinetol Amsterdam. Kijk voor meer info op www.nffs.nl.

Waarom meedoen met de festivaldag?
Alle leerlingen moeten eigenlijk leren werken en denken met beeldtaal. Daarom is het belangrijk dat je leerlingen in de klas films laat maken. Sommige leerlingen worden speciaal geïnspireerd door het filmmaken. Voor hen is de festivaldag van het NFFS dé kans om van anderen te leren, professionals te ontmoeten en mooie prijzen te winnen.

Een docent: "Het is een lange dag, van 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds. En dan de reistijd er nog bij. Maar de leerlingen genieten zo van alles wat ze leren en meemaken! En ik vind het heel leuk om met de professionals te spreken, en met collega's natuurlijk. We gingen stuiterend van enthousiasme weer naar huis."

De eerste prijzen bieden deelname aan een internationaal filmfestival in Pyrgos, Griekenland. Een week lang films kijken, van leeftijdgenoten en van professionals, en in internationale groepen werken aan een nieuwe korte film. Op de terugweg zijn ze allemaal vastbesloten om snel aan een nieuwe film te beginnen zodat ze het komende jaar weer mee kunnen naar Griekenland. Een docent: "Het is een heel druk en zwaar programma in Griekenland, maar zó inspirerend kun je het op school echt niet maken."

De andere prijzen bieden toegang tot filmeducatieve activiteiten zoals een dag op het IDFA of een dag op het Nederlands Film Festival of een plaats in een MovieZone-jury op een festival. Voor een enkeling behoort een nieuwe film maken met professionele begeleiding tot de mogelijkheden.

Waarom naar deze docentendag?
Filmdocenten zijn bijna altijd eenlingen op hun school. Daarom is het goed om inspiratie op te doen en ervaringen uit te wisselen. Je kunt workshops kiezen uit een ruim aanbod, dus je kunt je eigen interesses volgen. Ervaringen uitwisselen, inspiratie opdoen, je deskundigheid en vaardigheden vergroten, collega's en professionals ontmoeten - en dat allemaal op één dag: je moet wel heel goede redenen hebben om deze kans te laten lopen. Je hoeft er niet eens vrij voor te vragen, want het is op zaterdag.

Vraag meer info bij dkruijk@gmail.com