Wat een mooi toekomstperspectief: alle leerlingen les in beeldtaal! Vooralsnog is film nog geen vast onderdeel van het schoolcurriculum. Maar dit betekent niet dat er niks gebeurt. Er is een aantal scholen die film al op een professionele manier integreren in het curriculum, vaak in samenwerking met een culturele instelling of filmtheater. Deze lessen zijn ontwikkeld en/of worden uitgevoerd door enthousiaste gepassioneerde docenten.

Deze pioneers zijn belangrijke ambassadeurs voor het onderwijs van de toekomst. Zij hebben heel veel (voor)werk gedaan, vaak vanuit liefdewerk oud papier. Zij verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Vandaar dat Eye Filmmuseum, het Nederlands Film Festival en Netwerk Filmeducatie het tijd vinden om de spotlight te richten op de beste filmleraar met de lancering van de Filmleraar van het Jaar-verkiezing.

De genomineerden

Voor de verkiezing van Filmleraar van het Jaar 2018 zijn de volgende drie docenten genomineerd:

  • Jasper Vreken van het Montessori Lyceum Amsterdam

  • Jeannette ten Thij van Freinetschool de Bothoven Enschede

  • Jeroen Stultiens van Montessoribasisschool Roermond

Dit jaar zijn de genomineerden gekozen door professionals. In 2019 is het woord aan leerlingen en scholieren uit het basis- en voortgezet onderwijs. Ben jij of ken jij de ideale kandidaat voor 2019, houd dan onze site in de gaten. Volg de verkiezing ook op www.facebook.com/filmleraarvanhetjaar.

De uitreiking

De winnaar wordt bekendgemaakt op vrijdag 28 september a.s. tijdens de NFF Conferentie in Utrecht. De prijs wordt uitgereikt daar Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur en Media van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De winnaar is een jaar lang het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs en wordt uitgenodigd om met zijn of haar klas een filmeducatie activiteit bij te wonen.

Kaarten voor de NFF Conferentie zijn te bestellen via de website van het Nederlands Film Festival.

Lees meer op filmleraarvanhetjaar.nl