De Frisse Blik is een aantal interessante samenwerkingen aangegaan met Stichting Vreedzaam, AT5 en Filmhuis Den Haag, EYE Filmmuseum en LUX Nijmegen.
 
Rondom het thema democratie is De Frisse Blik een samenwerking aangegaan met Stichting Vreedzaam en AT5. Samen hebben zij een project ontwikkeld speciaal voor het VMBO: ‘Democratie doe je zo!’ In een aantal lessen reflecteren leerlingen op de rol van media en wat het betekent om te leven in een democratie. Ze werken toe naar een film over een ‘lokaal politiek’ thema dat hen bezighoudt en gaan naar aanleiding hiervan in gesprek met lokale politici. De eerste films met leerlingen van het Bredero Beroepscollege en Het Calvijn College uit Amsterdam zijn al met veel enthousiasme vertoond aan de lokale bestuurders.
 
Een andere interessante samenwerking is De Frisse Blik aangegaan met Filmhuis Den Haag, EYE Filmmuseum in Amsterdam en LUX Nijmegen. Samen voeren zij het project Levenslessen uit. Levenslessen is een intergenerationeel filmproject waarbij jongeren filmportretten maken van ouderen rond levensvragen en levenslessen. Film is binnen dit project een prachtig middel tot ontmoeting.
 
Democratie doe je zo!
Het project ‘Democratie doe je zo!’ is ontwikkeld om jongeren aan te zetten actief te participeren op het gebied van politieke beleidsthema’s. Jongeren maken een film over een lokaal ‘politiek’ onderwerp dat dicht bij de belevingswereld van de leerlingen staat. Binnen het project gaan de leerlingen aan de slag met het thema ‘democratie’ en koppelen dit vervolgens aan hun eigen leefwereld. De leerlingen leren ‘kritisch kijken’ naar non-fictie media en gaan uiteindelijk aan de slag met een eigen reportage. Door een reportage te maken over een concreet onderwerp uit je eigen leefomgeving, hierover in gesprek te gaan met andere mensen (want dat doe je als ’reporter’), en de uiteindelijke reportage te delen met anderen en met politieke sleutelfiguren, leren ze op een hele ongedwongen manier hun positie te vinden op het politieke spectrum. De pilot van dit project is reeds uitgevoerd op het Calvijn College in stadsdeel Nieuw-West. Bij de vertoning was onder andere Wethouder Achmed Baâdoud (Veiligheid, Zorg, werk, tevens voorzitter van het dagelijks bestuur) aanwezig. Hij zei na afloop dat hij zeer geïnspireerd was en eigenlijk veel vaker op een dergelijke manier in gesprek wil gaan met jongeren.
 
Levenslessen
De mens heeft een eeuwenoude traditie om de kennis en wijsheid van ouderen aan jongeren over te dragen; lange tijd was dat zelfs de sleutel tot overleving van jongeren. Maar er zijn vrijwel geen sociale verbanden meer waar jong en oud elkaar ontmoeten, zoals verenigingen of buurtkroegen, terwijl oudere mensen een schat aan ervaring hebben. Ze hebben het leven geleefd en er van geleerd. Na de succesvolle televisieserie Levenslessen voor de Joodse Omroep die we maakten samen met &Bromet, hebben we dit concept vertaald naar een filmeducatie project. In het project levenslessen staat de uitwisseling van 'levensvragen' en 'levenslessen' tussen jongeren en ouderen centraal. Leerlingen tussen de 10 en 20 jaar krijgen les in het vertellen van een verhaal door middel van film, in beeldtaal en in interview. Vervolgens gaan ze aan de slag met het bedenken van een vraag die belangrijk voor hen is. Iets wat ze bezighoudt, waar ze bewondering voor hebben of waar ze mee worstelen. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen vragen 'Wat maakt u gelukkig?', 'Waar heeft u zich door laten leiden bij het zoeken van een baan?', 'Hoe blijft u goed gezond?' en 'Wat zijn de belangrijkste dingen die u in uw leven heeft geleerd?' Deze vraag kunnen ze stellen aan een bewoner van het plaatselijke verpleeg- of verzorgingstehuis dat betrokken wordt bij dit project. De leerlingen filmen, interviewen en monteren zelf, en maken hiervoor gebruik van de iPad. Het project wordt afgesloten met een feestelijke filmvertoning in het filmhuis of in het verzorgingstehuis. Renske Gasper (Filmhuis Den Haag) over het project: „Het is een feest om samen te werken met De Frisse Blik, een belangrijke partner in filmeducatie met een grote liefde voor film, onderwijs en mensen. We kijken uit naar de nieuwe serie portretten binnen het project Levenslessen door leerlingen uit Den Haag."