Heb ik toestemming nodig een film op school te laten zien?

Gebruikt u film- en televisiebeelden op school als onderdeel van film- of mediaonderwijs of in de context van een les? Daarvoor heeft u geen toestemming nodig. Dit gebruik moet dan wel in het schoolplan zijn vastgelegd. Als u een film of televisieprogramma op school laat zien ter ontspanning heeft u daarvoor wel een vergunning nodig.
> Download het FilmService Tariefblad (PDF).


Voor het vertonen van een film is (vaak) toestemming nodig van de makers. Dit regelt u met de distributeur, via www.filmdistributeurs.nl. Toestemming voor het vertonen van een dvd regelt u via www.filmservice.nl.

Heb ik toestemming nodig om een film te laten zien buiten het onderwijs?


Hoe controleer ik of een film geschikt is voor een bepaalde leeftijd?

Op Kijk-goed.nl vindt u informatie over leeftijd, thema en cinematografische bijzonderheden voor zo’n 200 speelfilms, documentaires en animatiefilms. Deze zijn door landelijke filminstellingen geselecteerd voor hun educatieve programma's. Bij de meeste titels is lesmateriaal beschikbaar.


Hoe weet ik of een film schadelijk kan zijn voor een bepaalde leeftijd?

Kijkwijzer waarschuwt met een leeftijdsadvies en met pictogrammen tot welke leeftijd het kijken van een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn. Kijkwijzer doet geen uitspraak over of een film geschikt is voor een bepaalde leeftijd.

Een documentaire kan het advies 'Alle leeftijden' hebben omdat deze geen schadelijke beelden voor kinderen bevat. Maar de film kan toch ongeschikt zijn omdat het onderwerp te moeilijk is.