Verfilming Achtste Groepers Huilen Niet

Cover van het boek Achtste Groepers Huilen Niet

11 juli 2011 | Op de Haarlemse basisschool Martin Luther King werd groep 8 vanmiddag verrast met de komst van schrijver Jacques Vriens. Hij stelde de jonge cast van zijn boekverfilming Achtste Groepers Huilen Niet aan de scholieren voor. De hoofdrol, Akkie, wordt vertolkt door de 13-jarige Haarlemse Hanna Obbeek (Briefgeheim). De jonge acteurs Nils Verkooijen (Joep), Bram Flick (Laurens), Lea Vlastra (Tamara), Renee de Graaff (Kristel), Fiona Livingston (Elise) spelen de vrienden van Akkie.

Achtste Groepers Huilen Niet is een aangrijpende film over de stoere Akkie die leukemie blijkt te hebben. De opnamen starten deze zomer onder regie van Dennis Bots (Anubis) en beleeft zijn première in de bioscopen in februari 2012. Het filmscenario gebaseerd op het  boek van Jacques Vriens is geschreven door Karen van Holst Pellekaan (Loenatik, De Gelukkige Huisvrouw)

Achtste Groepers Huilen Niet vertelt het verhaal van de stoere Akkie die helemaal wild is van voetbal. Dit tot ongenoegen van veel jongens uit haar klas die deze sport niets voor meisjes vinden. Als Akkie leukemie blijkt te hebben, leeft heel groep acht van juf Ina met haar mee. Ondanks al het verdriet behoudt Akkie haar gevoel voor humor en ze kan het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om de afscheidsavond, het schoolvoetbaltoernooi of het plan om de juf aan een nieuwe man te helpen.
Van het boek 'Achtste Groepers Huilen Niet' zijn ruim 100.000 exemplaren verkocht. Het is het meest voorgelezen boek tijdens de jaarlijkse Nationale Voorleeswedstrijd. Schrijver Jacques Vriens die dit jaar zijn 35-jarig jubileum als kinderboekenschrijver viert, putte voor het verhaal uit eigen ervaring. Akkie (in het echte leven Anke) zat bij Jacques Vriens in de klas toen hij werkzaam was als leraar op een basisschool.

Achtste Groepers Huilen Niet is vanaf 15 februari 2012 te zien in de bioscoop. 

Kinderen in de leeftijd 8 – 14 jaar kunnen zich aanmelden als figurant op www.achtstegroepersdefilm.nl


Bron: Britt PR