Patatje Oorlog openingsfilm jubilerend Cinekid

Actrice Rifka Lodeizen speelt in Patatje Oorlog, de openingsfilm op Cinekid. © ANP

12 juli 2011 | De Nederlandse film Patatje Oorlog met Johnny de Mol, Rifka Lodeizen en Ruben van der Meer wordt de openingsfilm van het jubilerende Cinekid festival in Amsterdam op 12 oktober 2011. De film is gebaseerd op het met een Gouden Griffel bekroonde boek 'Een Kleine Kans' van Marjolijn Hof.

Patatje Oorlog gaat over de negenjarige Kiek die zich zorgen maakt wanneer haar vader als arts naar een oorlogsgebied vertrekt. Hij kan een ziekte krijgen, of een ongeluk en er zijn zelfs verdwaalde kogels! Om de kans te verkleinen dat er iets met hem gebeurt, wringt ze zich in de vreemdste bochten…

In Patatje Oorlog wordt de fantasie van de hoofdpersoon met stop-motion animatie verbeeld. “Voor een Nederlandse film is de combinatie van live-action en  stop-motion animatie uitzonderlijk, dit sluit perfect aan bij het festival. Juist omdat tijdens het festival ook workshops, waaronder de workshop ‘stop-motion animatie’, worden gegeven.” aldus Sannette Naeyé, directeur van Cinekid.

De regie van Patatje Oorlog is in handen van Nicole van Kilsdonk (Hoe overleef ik, Zadelpijn). De hoofdrollen zijn weggelegd voor de 10-jarige Pippa Allen, die de rol speelt van Kiek. De ouders worden gespeeld door Johnny de Mol en Rifka Lodeizen. Ruben van der Meer is te zien in de rol van Kieks leraar en Leny Breederveld speelt haar oma.


Bron: Cinekid